Soundtrack.bg

5 зверски парчета на ONYX, които да преслушаме преди концерта в София

Пет зверски парчета на великаните ONYX, които да си припомним преди концерта им в София на 5 октомври.

Началото на месец октомври ще бъде чудесно време за всички фенове на автентичния хардкор рап в България. Нов концерт в София ще изнесат нюйоркските легенди ONYX, които ще „взривят“ голямата сцена на Mixtape 5 по покана на Rock On Jamz.

Основани из опасните улици на Куинс в края на 80-те години, ONYX се превръщат в същински еталон за безпощаден, агресивен и безмилостен саунд. Двамата братовчеди Fredro Starr и Sticky Fingaz са движещата сила зад успеха на бандата, чието ‘mad face’ лого я прави лесно разпознаваема. Първите три албума на ONYX, издадени в периода между 1993 и 1998 година (Bacdafucup, All We Got Iz Us и Shut ‘Em Down) са считани за пика в творчеството на нюйоркските титани, особено първите два.

Не се и съмняваме, че на 5 октомври ONYX ще представят на живо всички свои класики от „едно време“, заедно с някои от по-новите им неща. И макар последните също да са на ниво, едва ли някой ще излъже, ако каже, че е отишъл на концерта най-вече заради онези адски пристрастяващи тракове, които сме слушали още преди много години.

Нека да си припомним пет класически трака на хардкор исполините от Куинс, които продължават да палят огъня в нас и до ден днешен.

„SLAM“

„Slam“ е най-успешният сингъл на ONYX от мейнстрийм аспект, като до голяма степен това е тракът, който тласка първия албум на бандата Bacdafucup към отличните продажби, които регистрира. „Slam“ достига до №4 в чарта Billboard 100, както и до №1 в Hot Rap Songs на Billboard.  На 10 август 1993 година сингълът се сдобива с платинен статут, след като се продава в повече от 900 000 копия. Продуценти на парчето са Chyskillz и легендарният Jam Master Jay от Run-DMC.

Любим цитат:

„Yeah oh yeah yeah that’s how it gotta be
So stop trying to be loud as me cause you can’t do that
Think about it; playing Russian roulette with an automatic“

„LAST DAYZ“

„Last Dayz“ е единственият сингъл от втория студиен албум на ONYX All We Got Iz Us. Тракът е продуциран от самия Fredro Starr, като това е и последната песен на групата, която успява да се намести в чарта Billboard 100. Бийтът на парчето съдържа семпли от „Love Lips“ на Боб Джеймс и „Get Out My Life Woman“ на Лий Дорси. „Last Dayz“ е брилянтна демонстрация на суровия и бунтарски лирицизъм на ONYX, който в крайна сметка, прави групата толкова обичана от феновете.

Любим цитат:

„Thinkin’ about takin’ my own life, I might as well
Except they might not sell weed in Hell
And that’s where I’m goin’, ‘cause the Devil’s inside of me
He make me rob from my own nationality“

„SHUT ‘EM DOWN“ FT. DMX

Едва ли някой може да оспори, че чисто стилистично, ONYX и DMX сякаш са създадени, за да запишат съвместно парче. Агресивните им и „шумни“ стилове си пасват идеално, а хардкорът може да възтържествува.

Любим цитат:

„Fuck cocaine killa I sniff gunpowder
So all you real Willies throw your Roley’s in the sky
Now all my crooks, rob them players outside!
I’m so hype, I’ll take yo’ life, better have my dough right
And FUCK FIVE MICS, I DON’T NEED NO MIC!!!!!“

„BETTA OFF DEAD“

„Betta Off Dead“ няма припев, а единствено кратък бридж, който разделя горящите от лирически огън куплети на Fredro, Sticky и Sonsee. Това е един от траковете, които в най-чист вид описват това, което представляват ONYX – хардкор хип-хоп в най-чистия му вид, без консерванти и примеси.

Любим цитат:

„I’m a tyrant, striking like a viking
A knight in shining armor, death before dishonor
The ruff rhymer, suicidal like Nirvana“

„THROW YA GUNZ“

„Throw Ya Gunz“ е дебютният сингъл на ONYX и видеото, с което те заявяват присъствието си на хип-хоп сцената. Е, смятаме че всички, които по онова време са чули трака за първи път, са добили много ясна представа какво ги очаква занапред. На това му се казва наистина силен introduction.

Любим цитат:

„Just in the nick of time, I commit the perfect crime
Rip my heart out my chest, put it right into a rhyme.
I don’t feel pain cause it’s all in the mind
And what’s mines is mines, and yours is mine“

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.