Soundtrack.bg

„Малък голям живот“ открива кинофестивала във Венеция

Започна 74-тото издание на Международния кинофестивал във Венеция – най-стария в Европа. В продължение на 12 дни публиката ще има възможност да се наслади на новите заглавия в света на киноиндустрията, които си заслужава да бъдат гледани. Киномаратонът се открива днес с „Малък голям живот“ („Downsizing“), режисиран от носителя на „Оскар“ Александър Пейн и с участието на Мат Деймън, Кристен Уиг, Кристоф Валц и Хонг Чау. Главният герой във фантастичната комедия решава да се смали, за да започне битка с пренаселеността на планетата и попада в невиждан свят на богатства. Този филм, както и новият режисьорски проект на Джордж Клуни „Субурбикон“ и лентата „Човешки поток“ на китайския художник и скулптор Ай Вейвей се смятат за едни фаворитите за голямата награда „Златен лъв“.

Venice

Фестивалът ще бъде закрит на 9 септември с прожекцията на филма „Избухването“ („Outrage ”) на японския режисьор Такеши Китано. Лентата е  последната част от трилогия, започнала през 2010 година.

 

21 КИНОТВОРБИ ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА „ЗЛАТЕН ЛЪВ“

 

Програмата на фестивала тази година включва няколко части:

— основна програма, която включва главния конкурс, програма „Хоризонти“ (Orizzonti), извънконкурсни прожекции и „Венецианска класика“;

— раздел „Независимо и  паралелно кино“, в който влиза конкурс за авторско кино;

— кинопазар.

 

В основната конкурсна програма ще участват повече от 20 филма, които до този момент не са били представяни на други фестивали. Заглавията се подбират от директора на фестивала и жури от девет души. „Златен лъв“ се присъжда за най-добър филм и е главната награда на фестивала, който е проведен за първи път през 1932 година (виж карето долу). „Сребърен лъв“ е премия за най-добра режисура. „Купа Волпи“ се дава за най-добра мъжка и женска роля. Призът „Марчело Мастрояни“ (Marcello Mastroianni) се присъжда за играта на най-добрия млад актьор или актриса. Има специална награда на журито и премия за най-добър сценарий.

Venice Film Festival gathering

Разделът „Хоризонти“ е посветен на филми, които въплъщават новите тенденции в областта на световното кино.  „Венецианска класика“ предлага подбор на „най-добрите реставрации“ на класически филми, направени през изминалата година и документални филми за киното.

В извънконкурсната програма влизат световни премиери от 2017-та и филми-лауреати на фестивала от изминали години. В раздела „Независимо и паралелно кино“ попадат заглавия, подбрани от Националния съюз на кинокритиците на Италия и от Националната асоциация на италианските кинопроизводители.

 

ЗНАМЕНИТОСТИ ПО ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ
Кристен Уиг, Мат Деймън, Хонг Чау и режисьорът Александър Пейн пристигнаха във Венеция за звездната вечер на лентата „Малък голям живот“.

Председател на журито тази година е американската актриса Анет Бенинг. През 2017-та е създадена нова състезателна категория – филми във виртуална реалност. В нея попада „Формата на водата“ на мексиканския режисьор. Лентата разказва за любовната история между момиче и човек-амфибия. Филмът ще излезе по кината на 8 декември 2017 г.

Върху темата за имиграцията от Близкия Изток и Африка са фокусирани няколко филма във фестивала, които насочват светлината на прожектора към политическите мотиви, довели до бежанската криза и трагедията на цели нации.

На червения килим ще стъпят холивудски знаменитости като Робърт Редфорд, Джейн Фонда, Джордж Клуни, Хавиер Бардем, Пенелопе Круз и Дженифър Лорънс.

В киносредите се коментира, че след години на затишие венецианската Мостра отново си връща амплоато на стартова площадка за престижните кинонагради „Оскар“. Доказателство за това е, че представените премиерно на последните няколко издания на фестивала филми се увенчаха с най-престижните киноотличия. Космическата одисея на Алфонсо Куарон „Гравитация“, разследващата журналистическа драма „Спотлайт“ и мюзикълът „Ла Ла Ланд“ си осигуриха награди „Оскар“ за най-добър филм след участие на кинофестивала във Венеция. „Триумфът им съществено допринесе за привличането на водещи холивудски таланти на тазгодишното издание на Мострата“, каза творческият директор на фестивала Алберто Барбера.

 

МУСОЛИНИ СЕ НАМЕСВА В ПЪРВИЯ КИНОФЕСТИВАЛ

Венецианският международен кинофестивал е проведен за първи път от 6 до 21 август 1932 година като изложба на кинематографичното изкуство (Esposizione d’Arte). Първият фестивал се е състоял на терасата на хотел „Ексцелсиор“ (Excelsior) на остров Лидо. Филмът на Рубен Мамулян „Доктор Джекил и мистър Хайд“ става първата лента, показана на фестивала. В международния конкурс участват филми от десет страни, сред които Франция, Германия, САЩ, СССР и други. Паралелно с киномаратона се е провел и карнавал в града. Накрая на фестивала Бенито Мусолини и назначеният директор на фестивала – изкуствоведът и колекционер Антонио Мариони не одобрили решенията на журито. В списъка с наградените заглавия нямало нито един италиански филм. Затова решили да не дават награда на никого, а връчили вместо това свидетелства за участие на всички.

Мира Кирилова