Soundtrack.bg

Как в Съветския съюз измислиха Photoshop-ването десетилетия преди селфитата и компютрите

Adobe Photoshop, най-известният софтуер за редактиране на изображения в света, отдавна се е превърнал от съществително в глагол

Всеки от нас е твърдял поне веднъж в живота си, че нещо е „фотошопнато“, с което е намеквал, че снимката е манипулирана с идеята да скрие или промени нещо във фотографията.

Много хора си мислят, че манипулацията във фотографията е навлязла в момента, в който са измислени и дигиталните програми като Photoshop. В Съветския съюз обаче ситуацията е налагала да бъде създаден механизъм, благодарение на който определени хора да бъдат изтривани от снимките, след като вече са изпаднали в немилост и съответно се налага те да бъдат напълно заличени от страниците на историята.

Най-мощната и силна пропагандна машина –  Държавата е била ангажирана не само да представя пред обществото „правилните снимки“, които са единствените „официални“ фотографии, но и да се връща към старите снимки, които да бъде изцяло „реновирани“ и да отразяват все по-променящия се режим  и неговият предпочитан прочит към  фактите и алтернативната история.

Както техните колеги в Холивуд, фотографите в Съветския Съюз прекарват дълги часове, изглаждащи недостатъците на истинската снимка, като целта им е да заблудят аудиторията, променяйки какво е заснела камерата, с което да фалшифицират реалността и историята.

Лицето на Сталин е изисквало изключителни умения, но голямата предизвикателство пред фотографите идва по времето на Голямата чистка, която бушуват в края на 30-те години. Тогава се ражда една изцяло нова форма на фалшификация. От тайната полиция се изисква възможно най- бързо да заличи присъствието на вече нежеланите в историята на Съветския съюз личности, които следва да бъдат заличени от всички фотографии.

Използвайки инструменти за коригиране на снимките, които днес биха ни се сторили невероятно примитивни, съветските специалисти по редакцията успяват да зачеркнат десетки хора от официалните снимките и коригират фотографиите по начин, който да представя Сталин „като единствен истински приятел, другар и наследник на Ленин, водач на болшевишката революция и основател на СССР . „

Тази практика се простира далеч в годините след смъртта на Йосиф Сталин и продължава да съществува дори, когато разглеждаме фотографиите от съветската космическа програма

Един от космонавтите, които към онзи момент са изтрити от историята, включват Валентин Бондаренко, който загива при пожар по време на тренировъчно излитане, както и особено обещаващият Григорий Нелюбов, който напуска програмата за „лошо поведение“, а впоследствие се самоубива.

 

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.