Soundtrack.bg

Netsky: висококачествен дръм енд бейс директно от Белгия

Борис Данен – Netsky е едно от топ имената на световната дръм енд бейс сцена.

Няма как да сте зарибени фенове на дръм енд бейс музиката и поне веднъж артистът с псевдоним Netsky да не е преминавал през вашата аудио система.

Netsky е на 28 години и е родом от Белгия. Рожденото му име е Борис Данен. Вихри се в жанровете дръм енд бейс, трап, хаус и електро хаус. Името му е вдъхновено от компютърен вирус, назован именно Netsky. А сега спокойно можем да кажем, че Netsky връхлита нашите системи, подобно на един труден за спиране компютърен вирус.

Може да се каже, че основният жанр на Netsky е ликуид фънк. С други думи, това е дръм енд бейс музика с инструментални пластове и често наличие на вокали.

През 2009 година Борис подписва договор с един от най-големите дръм енд бейс лейбъли на планетата – британците от Hospital Records. Броени месеци след пускането на първата му продукция, Netsky получава и номинация за най-добър новак на най-големите дръм енд бейс награди.

Първата му продукция под шапката на Hospital Records е култовото „Memory Lane“, което по един великолепен начин утъпква пътя пред него. Отзвукът от дебюта на белгиеца е толкова силен, че връщане назад вече няма.

През месец май 2010 година Hospital Records издава очаквания с огромен интерес дебютен албум на Netsky. Белгийският артист решава да го кръсти на себе си. Вторият му албум, носещ хитрото име 2, е издаден две години по-късно. Той включва три сингъла и делукс издание, което е солидно подкрепено от четвърти сингъл – трака „We Can Only Live Today (Puppy)“.

Голям успех с музиката си Netsky постига на Олимпийските игри в Лондон през 2016 година. Тогава парчето му „Rio“ е една от продукциите, избрани да озвучат празненствата около провеждането на най-голямото спортно събитие в света.

През месец юни 2016 година Netsky издаде и своя трети албум до момента. По отношение на наименованието, което белгиецът му избра, той продължи тенденцията и го кръсти просто 3.

През годините Netsky е правил и успешни ремикси на парчета на добре утвърдени артисти. В това число влизат Underworld, Pendulum, Swedish House Mafia, Plan B, Rusko, Jessie J, Ед Шийрън и други.

Рядкост са артистите от жанра, които могат да се радват на толкова бърза популярност, каквато доби белгийският суперталант. Той е истинска звезда в родината си Белгия, а заради тласъка от Hospital Records, името му отдавна е познато и в меката на дръм енд бейс-а – Великобритания.

Белгиецът радва феновете и с уникалното си шоу Netsky LIVE, което включва участие на жива банда, която да съпътства сетовете му. Ако имате възможност, посетете шоу на Netsky LIVE. Уверяваме ви, че трудно ще го забравите.

„Помня първата ми дръм енд бейс вечер“, разказва Nеtsky, обяснявайки как се е влюбил в жанра. „Имаше един малък ъндърграунд клуб в Антверп. Там пуснаха дръм енд бейс ремикс на парчето „Golddigger“ на Кание Уест. Тогава бях абсолютно влюбен в оригинала, както всеки друг тийнейджър на моята възраст. Ремиксът обаче направи парчето дори още по-специално, по-енергично. Това наистина ми подсказа, че дръм енд бейс-ът не е просто жанр за дансинга. Можеш да го комбинираш със семпъл и припев“.