Soundtrack.bg

7 неизвестни факта за легендарния албум Аби Роуд на Бийтълс

Въпреки че Abbey Road имамоментален търговски успех и достигна до позиция номер едно в Обединеното кралство и САЩ, той получава смесени отзиви от критиката при своя дебют, като някои критици описват музиката като неподходяща и определят звука на целия албум като изкуствен. Постепенно обаче, албумът се превръща в един от най-легендарните и иконични комплации в музикалната история и много модерни критици го смятат за най-доброто, което Бийтълс издават някога и го нареждат като един от най-големите албуми на всички времена. Независимо че е е сред най-популярните албуми, то все още съществуват малко известни факти и тайни около плочата, които са повече от интересни.

Първоначалното и работно заглавие на албума е…Еверест

В началото целият екип работи по проект, носещ името Еверест. Наименованието на албума е било вдъхновено от марка цигари, които един от инженерите в екипа е пушил. Пакетът имам изсикан силует на върха Еверест, който се откроявал ясно, но ненатрапчиво.  Въпреки първоначалния ентусиазъм идеята отопада, тъй като нито един от членовете на легендарната ливърпулска четворка не е имал желание да пътува до Непал за фотография, която да бъде използвана за корица на албума.

Култовата снимка от корицата се ражда…от мързел и нетърпение?

Първоначално бандата възнамерявала да вземе частен самолет до подножието на връх Еверест, за да се организира фотосесия, но тъй като всички ставали все по-нетърпеливи да завършат албума, Пол Маккартни предложил просто да излязат навън, да се снимат някъде и да нарекат албума на името на улицата, на която ще се снимат.

Фотографията е плод на 10-минутна работа

 

Снимката е направена на 8 август 1969 г. извън EMI Studios на улица Аби Роуд. Часът е около 11:30 сутринта, а фотограф е работещият на свободна практика приятел на Джон Ленън и Йоко Оно Иън Макмилън, който е имал само десет минути на разположение за да снима. Фотографът използва висока стълба за по-добра гледна точка, а през това време местен полицай е помолен да спре трафика.

Съществуват 6 варианта на корицата на албума

Групата прекосява улицата няколко пъти, докато фотографът ги снима. Малко след приключването на снимките, Пол Маккартни избира петата от шест фотографии, която ще се превърне в култовата корица на албума.

Регистрационната табела на автомобила е най-крадената в историята на Великобритания

На заден фон зад четиримата пресичащи се вижда автомобил от култовия модел Фолксваген костенурка с регистрационен номер „LMW 28IF“. След издаването на албума табелата на колата, която принадлежи на мъж, живеещ близо до звукозаписното студио е открадвана десетки пъти, което я превръща в най-крадената регистрационната табела в цялата история на Острова. През 1986 г. автомобилът е продаден на търг за 2530 английски лири  от 2001 г. е изложен в музей в Германия.

Кой е мъжът, който се вижда в далечината?

Човекът, стоящ на паважа вдясно на снимката, е американски турист на име Пол Коул. Той е случайно включен в албума, докато гледал как четиримата пресичта улицата, докато е на почивка в Лондон. Към онзи момент е смятал, че това са просто местни особняци и не е имал никаква идея, че е сниман, докато не видял обложката на албума месеци по-късно. Той също така признава, че никога не бил чувал за Аби Роуд.

В обложката на албума не са включени нито заглавието, нито името на групата

Не ни вярвате? Погледнете отново албума и вероятно ще се изненадате, че е истина. Това доказва защо не е било нужно да се изписва името на албума или групата на обложката. Аби роуд е единственият оригинален албум на Бийтълс, който е издаден като изчистена от надписи фотография. Идеята е на артистичния директор Джон Кош, който работи с групата към онзи момент. Продуцентската къща EMi твърди, че плочата няма да се продава без информация, но все пак в крайна сметка се съгласяват да издадат албума по искания от групата начин. По-късно Джон Кош обяснява, че „не беше необходимо да пишем името на групата на корицата … Те бяха най-известната група в света“.