Soundtrack.bg

Насилие и расизъм – големите опасности пред Русия на Мондиал 2018

Русия ще трябва да положи сериозни усилия, за да осигури безпроблемното провеждане на Световното първенство следващото лято.

Следващото лято ще бъде историческо за световните първенства по футбол. За първи път от създаването си до днес, Мондиалът ще се проведе в страна от Източна Европа. Домакин на голямото събитие ще бъде Русия, като и в момента трескавата подготовка за приемане на форума продължава с пълни сили.

Генералната репетиция на Русия се нарича Купа на конфедерациите. Турнирът ще стартира утре вечер, когато „Сборная“ ще домакинства на тима на Нова Зеландия. Там обаче ще видим едва 8 участващи отбора. На Световното първенство през 2018 година ще бъде съвсем различно. Тогава участниците ще бъдат 32.

Не са малко обаче притесненията, свързани с домакинството на Русия. Ясно е, че от икономическа гледна точка, страната няма да има проблем да се справи с подобна отговорност. Доказа го и наскоро проведената Зимна олимпиада в Сочи, която бе една от най-скъпите в историята.

Проблемите в случая са други.

Руският футбол има печална слава, що се отнася до два от големите бичове на този спорт – насилието и расизма. Руските хулигани са сред най-агресивните и опасни в Европа, като те отново го показаха и по време на последното Европейско първенство във Франция. Ако си спомняте добре, тогава руските ултраси влязоха в бой с английски фенове по време на срещата между двете страни. Хулиганите вилняха и по улиците на Марсилия, а полицията дори се видя принудена да използва сълзотворен газ срещу тях. УЕФА предупреди Русия, че при нов подобен инцидент, националният тим ще бъде дисквалифициран от участие в турнира.

Твърде много са инцидентите с руски хулигани както на територията на страната, така и по време на гостуванията на руски отбори извън нея. И ако в чужбина възможността да пътуват имат определен брой фенове, то можем да бъдем притеснени, че през следващото лято те ще бъдат практически у дома си.

Расизмът е друг сериозен проблем на руския футбол. Твърде голяма част от руските фенове не крият отношението си към чернокожите футболисти. Напук на продължаваща борба на УЕФА и ФИФА с този проблем. Все още е трудно да забравим случаи, като например този с нигериеца Питър Одемвинге. Между 2007 и 2010 година той игра за гранда Локомотив Москва, преди да бъде трансфериран в английския Уест Бромич. Най-крайните фенове на Локомотив „отпразнуваха“ трансфера, издигайки срамен транспарант. На него пишеше „Благодарим, Уест Бром“, а към надписа бе добавен и нарисуван банан – ясен израз на расистки възгледи спрямо нигерийския нападател. „Всеки път, когато докоснеш топката в Русия, можеш да чуеш и усетиш расизъм“, споделя Одемвинге в интервю.

Имайки предвид, че борбата срещу расовата дискриминация е водещ приоритет на ФИФА, би било наистина парадоксално нещо подобно да се прояви именно на Световното първенство – най-голямото събитие в света на футбола.

Един от хората, които трябва да овладеят тази опасност, е бившият руски национал и футболист на Челси Алексей Смертин. В момента той изпълнява функциите на инспектор против расизма и дискриминацията. Говорейки пред CNN, Алексей Смертин изрази увереност, че подобни прояви няма да бъдат допуснати следващото лято.

„Сигурни сме, че няма да има инциденти. Хората, които ме познават, знаят колко искрен бях на терена. Защо бих лъгал сега?“

Световното първенство в Русия ще се проведе в периода между 14 юни и 15 юли. Информацията, предоставена от FARE (Football Against Racism in Europe) показва, че проявите на расизъм в източноевропейската държава са намалели с определен процент в последните години. Но все още ги има.

А и честно казано, направеният прогрес не е чак толкова впечатляващ. Между юни 2016 и май 2017, регистрираните случаи на расистки прояви в руското първенство са били 89. През сезон 2015/16 те са били 101. През 2014/15 – 92. Можете да си представите колко на брой са инцидентите, които не са влезли в официалните доклади на делегатите. Вероятно още много.

Изпълнителният директор на FARE Пиара Повар също посочи, че е притеснен от това, което може да се случи след 12 месеца.

„Не искаме да предричаме, че ще има проблеми. Но може да има инциденти. Възможно е да видим как определени футболисти са атакувани. Можем да видим и повтаряне на инциденти, които вече са се случили в руското първенство. Там чернокожите играчи често са обект на прицел от страна на феновете.“

Бразилският национал Хълк е друг популярен футболист, изпитал на гърба си расизма на руските фенове. Нападателят носи екипа на Зенит Санкт Петербург в периода между 2012 и 2016 година. След напускането си на Русия, в едно свое интервю Хълк сподели, че той е бил атакуван на расистка основа „в почти всеки един мач.“

Със Зенит е свързан и друг крайно скандален случай. През 2012 година една от крайните фенски фракции на клуба разпространи ужасяващ манифест, в който настоява всички футболисти с различен цвят на кожата да бъдат отстранени от отбора.

„Това е глобален проблем“, посочи отново Смертин, добавяйки: „Не смятам, че в това отношение Русия е кой знае колко по-различна от останалите. Тук говорим за малки групи от хора, които не са представителна извадка на по-голямата част от населението. Случва се навсякъде.“