Soundtrack.bg

Десет по-стари български парчета, които все още обичаме

Намигване към стари (или не чак толкова стари) български парчета, които все още харесваме.

Old is gold. Е, може би не винаги, но често ни удря носталгията и се сещаме да си пуснем някое по-старичко парче.Е, нямаме предвид прашясали шлагери от пика на естрадата, но да кажем – нещо от 90-те или от началото на новото хилядолетие. Сещате се – времената на ММ, да го кажем. Мир на праха ти, Роро!

Това определено бе интересен период от историята на българската музика. Някои от парчетата, особено и видеоклиповете към тях, може би биха звучали/изглеждали странно на днешните деца и тийнейджъри. Но това е нормално. Всяко поколение със собствения си номер.

Както вече споменахме, изведнъж се почувствахме особено носталгично настроени. Поради което решихме да размърдаме сивите си вещества и да помислим за десетина по-старички български парчета, които все още ни карат да си кажем – „това е яко!“

Ъпсурт – „Бира и шкембе“

Годината е 199… абе, някъде в края на 90-те! А това е рецептата за глас на Пласидо Доминго. „Бира и шкембе“ е парчето, с което Ъпсурт се наместиха на българската сцена. И не само се наместиха, а в следващите години направо и се забиха в нея.

„Бира и шкембе“ се явяваше нещо като водещ сингъл от дебютния албум на софийското крю, носещ името Боздуган. Другото супер популярно парче от него бе „Нон-стоп“, където Ицо Хазарта и компания в прав текст изразяваха желанията си за сексуален акт с примата на българския поп-фолк Сашка Васева. Ех, хубави времена.

Йоана – „Hypersonic“

https://www.youtube.com/watch?v=Q_nBgjHGAmw

В определен период от време, Йоана Захариева (или просто – Йоана) бе сред по-интересните поп артисти на родната сцена. И до днес смятам, че „Hypersonic“ е едно от най-яките поп парчета, които сме имали възможността да слушаме. А и да си го кажем направо, Йоана бе толкова секси, че повечето от нас нямаха нищо против тя да се „влее в нас“. Каквото и да е имала предвид с това.

Тони – „Всичко било е насън“

Още с появата си на поп сцената, Тони се превърна в гаранция за качество. В музиката й нямаше дори грам идея за каквото и да е профанизиране, толкова често срещано в момента. Напротив, всеки елемент в парчетата и видеата на Тони бе силно изпипан и каращ те да си кажеш -„тези хора са знаели какво точно правят!“ Ех, концепция. Къде си ти сега?

Руши Видинлиев – „Хотел**“

Руши Видинлиев бе принцът на българската поп музика. Млад, красив и талантлив, но и правещ супер яки парчета, за които бихме могли да употребим супер досадното клише „това звучи някак западно!“ В „Хотел**“ Руши не се притеснява да пее за секс във все още леко консервативна България. Не се притеснява и да включи секс сцени във видеото, просто защото по света това се прави отдавна. При Бай Тошо май нямаше такива неща!

D2 – „Не мога да спра да те обичам“

Тук се изкушаваме да кажем – „онези, автентичните D2″. С Дичо. Едва ли е случайно, че след раздялата между Дичо и останалите момчета от бандата, популярността на D2 рядко спадна. Не че имаме нещо против новия им вокалист. Понякога обаче някои фронтмени са твърде подходящи за групите си, които не можем да си представим без тях. D2 са подобен случай.

Това бе първото парче на D2. С него рок бандата потегли наистина силно на родната сцена, а дълго време след това нямаше по-популярна банда от тях у нас. Точно тази песен ни е адски любима. Не сме сигурни, че D2 имат по-силно парче от това.

КариZма – „Ще избягам ли от теб“

Макар и следвайки линията „по песен на година“, КариZма бяха нещо като един малък феномен в българската поп музика. Е, когато толкова рядко пускаш ново парче, очаква се да си работил дълго време върху него, нали така?

Нямаме представа колко време големите екипи на КариZма са работили върху музиката им, но няма спор, че всеки нов сингъл на дуото се превръщаше в едно от големите събития на българската сцена. А когато прибавим и майсторството на Валери Милев по отношение на видоеклиповете, получавахме един продукт на наистина високо ниво.

Иначе точно в това видео участва настоящият премиер на България Бойко Борисов. Не знаем точно как да коментираме този факт.

Gravity Co. – „Empty World“

Gravity Co. са една от групите у нас, за които някак инстинктивно си казваш „тези момчета няма как да са българи!“ А това обикновено се води за сериозен комплимент по нашите географски ширини.

Имаше период от време от време, в който Gravity Co. диктуваха модата на българската алтърнатив сцена. И определено саундът им беше нещо напълно ново за нашата страна. „Empty World“ е едно от любимите ни парчета на бандата и в пълна степен разкрива потенциала, който извираше от тях.

Уикеда – „А ние с Боби двамата пием кафе“

Уикеда е групата, която постави жанра ска на родната музикална сцена. И даже им се получи! Хората взеха, че полудяха по нещата на Ерол и компания, припявайки си култови рефрени от нещата им. А говорейки за култови рефрени, можем да кажем, че техният breakthrough сингъл „А ние двамата с Боби пием кафе“ си е един цял такъв. От начало до край!

Стефан Вълдобрев – „Рай“

В основната си същност Стефан Вълдобрев е актьор, но в края на 90-те години той бе и един от най-нашумелите артисти на българската поп сцена. Парчето „Рай“ бе нещо като ескалация на музикалните му успехи и не без причина. Песента е супер catchy и бе едно от нещата, които се надяваш скоро „пак да пуснат“ по телевизията или радиото. Просто защото все още нямаше YouTube, за да си го пуснеш на replay.

Мастило – „Памуковите облаци“

Макар и до днес Мастило да са обвинявани в кражба на „Frozen“ на Мадона, „Памуковите облаци“ остава една от най-красивите баладични песни в българската поп музика. Авторът на този текст обожава това парче и не се притеснява, че мъжествеността му може да бъде поставена под съмнение в следствие на тази констатация! Тази песен е деликатна, мека и ужасно разтапяща. Идва ти да прегърнеш любимия си човек и просто да заспите един до друг.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.