Soundtrack.bg

Бихте ли пътували 10 000 км. за да подкрепите своя футболен отбор?

Колко далеч бихте пътували, за да гледате как вашият любим отбор играе във футболното първенство?

Около 100 километра? 300? Какво ще кажете за „кратка“ визита на 8300 километра? Имайте предвид, че говорим за мачове всяка седмица.

Е, това е решението, пред което са изправени някои фенове в руската Премиер лига, след като отборът Ска-Хабаровск за първи път в историята се класира за участие в най-високото ниво на руския футбол.

Намиращия се на 25 километра от китайската граница, Хабаровск, който играе на стадион „Ленин“, победи Оренбург след изпълнение на дузпи в плейофа за промоция в Премиер лигата. И двата плейофни мача завършиха при резултат 0:0, както и продължението след тях. Това наложи спорът да се реши, чрез изпълнение на дузпи. Капацитетът на стадиона е 15 хил. души и вероятно ще бъде най-неприятното място за гостуване за всички тимове в Русия. Масово отборите в първата дивизия на страна са от градове, ситуирани в западната част на Русия. Победата на Ска ще бъде причина за големи логистични главоболия за следващия сезон.

Ако искат да следват своя тим на всяко гсотуване, феновете на Ска ще трябва да отделят сериозна част от месечния си бюджет за пътувания.

Нямаме никакви съмнения, че всеки друг отбор в първенството на Руската федерация е стискал палци отборът на Оренбург да надделе в рулетката на дузпите. Градът се намира в западната част на страната и гостуванията никога не са били особен проблем нито за отборите, нито за феновете. За радост на Ска-Хабаровск и за съжаление на всички останали в първенството, именно отборът от Далечния Изток ще бъде новият участник в Премиер лигата.

Полетът от руската столица Москва до Хабаровск е с продължителност от 7 часа и 45 минути

За тези, които не обичат да летят със самолет остава възможността да шофират или да пътуват с влака. Ако решите да използвате автобомила си, то пътуването ще ви отнеме само „четири дни и половина. Взимайки влака, ще трябва да добавите още един ден към своете пътешествие, пристигайки след пет дни и половина дни. Феновете и отборите от Санкт Петербург трябва да се въоръжат с още повече търпение. Старата руска столица се намира още по-далеч и пътуването с влак ще отнеме близо 6 дни.

По нашите сметки излиза, че за еднократно посещение на двубой в Хабаровск  вероятно ще трябва да използвате двуседмичен отпуск от работа

За сравнение най-дългото пътуване, което би се наложило на български фенове да предприемат е от Сандански до Русе с дължина около 500 км. Това е около 7% от това, което феновете на Ска-Хабаровск трябва да извършват през седмица. Е, поне привържениците на отбора са свикнали с дългите пътешествия. През миналия сеззон, състезавайки се във втората дивизия на руския футбол, в седмичния  график на Ска-Хабаровск не липсваха приключения. Гостуващите почитатели на техния отбор и на „Балтика (Калининград) трябваше да изминат дистанцията от 9573 км. Понякога футболът наистина е страст и любов, заради които привържениците са готови почти да обиколят света.

Това обаче, все пак не е най-дългото пътуване във футбола в света. Има и  пътувания с повече от 16 000 километра. Те са възможни при жребия за купата на Франция. Отбори от Нова Каледония и Френска Полинезия се допускат до участие в турнира и могат да се срещнат в сблъсък с всеки отбор от континентална Франция. Е, истината е, че двата острова се намира в зона Океания и са близо до Австралия, но за футболната любов не съществуват граници. Или поне те са отвъд 16 000 километра.