Soundtrack.bg

GZA: лирическият гений на Wu-Tang Clan

Гари „GZA“ Грайс е сред най-уважаваните членове на легендарното хип-хоп крю Wu-Tang Clan.

90-те години на миналия век са може би най-добрата ера в историята на хип-хоп музиката. Ако тръгнем да правим списък с имената на легендарни артисти и класически албуми, които това десетилетие е „родило“, вероятно ще ни се наложи да прекараме следващата половин година в писане.

Едно от големите рап явления на 90-те години несъмнено е нюйоркското крю Wu-Tang Clan. Както и говори името на групата, нейните членове се чувстват силно инспирирани от източната култура и класическите кунг-фу филми. Преди всичко обаче, Wu-Tang правят революция с убийствените си лирически концепции, които завинаги разширяват хоризонтите в света на хип-хопа.

Един от най-влиятелните и ‘важни’ членове на Wu-Tang Clan е Гари Грайс. Или както светът го познава – GZA.

RZA and GZA #oldschool #wu #wutang #wutangclan #rap #hiphop #hiphopmusic #rza #gza

A post shared by @oleschool_shiet on

Роден в Бруклин през 1966 година, GZA развива интерес към хип-хопа от ранна детска възраст, посещавайки рап партита в квартала си. Занимава се с брейкденсинг, графити и DJ-инг, като постепенно започва да шлифова и уменията си да пише рими. Двама от братовчедите на GZA също са членове на Wu-Tang Clan – RZA и покойният Ol’ Dirty Bastard. Тримата формират собствено крю, което кръщават FOI: Force of the Imperial Master.

Години по-късно GZA, тогава използващ псевдонима The Genius, подписва първия си договор със звукозаписна компанията. Бъдещата легенда на хип-хопа парафира контракт със Cold Chillin’ Records, а през 1991 година издава и първия си солов албум – Words from the Genius. В най-голяма степен, албумът е продуциран от добре познатия Easy Mo Bee. За съжаление на младия артист, албумът не се продава добре, а и самият лейбъл не прави нужното, за да го промотира. Това води и до решението на GZA/Genius да напусне Cold Chillin’.

GZA все пак намира мястото си през 1992 година, когато той става един от деветте членове на Wu-Tang Clan – ново крю, което ще промени изцяло хип-хоп сцената и ще се превърне в най-легендарната и уважавана хип-хоп група на всички времена. През 1993 година Wu-Tang издават дебютния си студиен проект – Enter the Wu-Tang (36 Chambers), който завинаги ще остане в историята като един от най-революционните записи в историята на хип-хопа. Независимо как точно е подреден личният ви Топ 5 на най-добрите рап албуми на всички времена, то просто няма как този да не е сред тях.

Още на първо слушане веднага става ясно, че GZA е сред членовете на Wu-Tang, които блестят най-силно. Той успява да впечатли с рядко виждани висини по отношение на лирическите си възможности, в които често дава израз на силния си интерес към науката и философията. Направен анализ на текстовете му показва, че той е един от хората с най-богат речник в историята на рап музиката. Някои текстове на GZA лесно създават визуални картини в съзнанието, като често трябва да се върнеш назад и да преслушаш куплета отново и отново. Като всеки път намираш по нещо ново.

Освен че е важна част от всички албуми на Wu-Tang, GZA успява да развие и успешна солова кариера. През 1995 година, вече като утвърдено име на сцената, GZA издава втория си самостоятелен албум – Liquid Swords. Подобно на Enter the Wu-Tang (36 Chambers), Liquid Swords е считан от мнозина за един от най-добрите хип-хоп проекти на всички времена. Ако искате в пълна степен да усетите докъде стигат талантът и възможностите на GZA да пише, то задължително трябва да преслушате този албум.

През годините GZA издава още четири солови проекта – Beneath the Surface (1999), Legend of the Liquid Sword (2002), GrandMasters (2005) с DJ Muggs и Pro Tools (2008).

Безспорно GZA е едно от имената, предизвикващи най-голям респект у хората, все още ценящи стойностните лирики като квинтесенция на хип-хопа. Високият интелект на GZA, в комбинация с интересите му в сферата на науката, философията и изкуствата, правят от него един от най-великите и добри текстописци в историята на рап музиката. Не е никак случайно, че през годините той е изнасял лекции в престижни университети като Harvard, Massachusetts Institute of Technology и New York University. През 2014 година той е и лектор в платформата TED.

GZA е от типа артисти, които са на изчезване в съвременния хип-хоп. В момент, в който жанрът е по-мейнстрийм от всякога, а лирическото послание не винаги е на първо място, Гари Грайс е един от хората, които ни припомнят за едно друго време в историята на хип-хоп културата.

И да, да не забравяме – Wu-Tang is Forever!

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ПРОМОЦИИ ПРОЛЕТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.