Soundtrack.bg

Неповторимата футболна мъдрост на Брайън Клъф

Покойният Брайън Клъф бе не само един от великите мениджъри във футбола, но и мъж, разполагащ с неподправено чувство за хумор

Не е нужно да сте били негови съвременници, за да знаете кой е той. Даже никак. Името Брайън Клъф говори достатъчно на всички хора, които, малко или много, обичат футбола.

Покойният британец е смятан за един от най-великите мениджъри на Острова. А и не само там. През тази година Клъф бе избран за един от десетте най-добри треньори от създаването на УЕФА до днес. Сред успехите му влизат два триумфа за Купата на европейските шампиони с Нотингам Форест, при това – в две поредни години. Удивителното при Брайън Клъф е, че той никога не е бил начело на гранд, в истинския смисъл на думата, но въпреки това се нарежда сред най-добрите в историята.

Голямата болка на Клъф остава, че той така и не успява да застане начело на английския национален отбор. Въпреки факта, че на няколко пъти кандидатства за позицията. Клъф обаче не се намира в добри отношения с местната Футболна асоциация, което и практически бламира шансовете му да получи работата. Не е ясно обаче кой трябва да съжалява повече – Клъф или английските фенове.

Освен че бе брилянтен мениджър, Брайън Клъф бе и човек със заразително чувство за хумор. С времето някои от изказванията му са се превърнали в истинска класика във фолклора на английския футбол. Оставете ни да ви припомним някои от тях:

„Дори не мога да произнеса „спагети“, да не говорим да говоря италиански. Как бих могъл да кажа на един италианец да вземе топката? Той би могъл да ме грабне за моите.“ – за комуникацията с чуждестранните футболисти.
***
„Манчестър Юнайтед в Бразилия? Надявам се всички да хванат диария.“ – Клъф коментира решението на „червените дяволи“ да предпочетат участие на Световното клубно първенство пред ФА Къп.
***
„Кени Бърнс е най-грозният футболист, който някога съм привличал.“ – комплимент тип „Клъф“ за талантлив играч.

Останалите  неповторими мисли и сентенции на Брайън Клъф можете да прочетете в материала на iSports.bg.