Soundtrack.bg

5 имена от българския ъндъграунд хип-хоп, които да чуете

Или кои са някои от най-добрите ъндърграунд артисти в българския хип-хоп

Българският хип-хоп не е единствено артистите, които всекидневно виждаме по големите музикални телевизии, наблюдаваме в различни риалити формати или слушаме на висока ротация по радиото. Естествено, мейнстрийм изпълнителите винаги ще бъдат по-популярни от останалите, като това е напълно нормална практика навсякъде по света. Има обаче изключителни талантливи МС-та, които макар и да не са известни на по-широката публика, заслужават внимание с високото ниво на концептуалност и качество в музиката си.

Предлагаме ви пет предложения за талантливи артисти от българския ъндърграунд хип-хоп, които да чуете още днес. Уверяваме ви, че няма да съжалявате!

Жлъч

Жлъч е един от членовете на софийската група So Called Crew, която набира все по-широка популярност в последните няколко години. Горд представител на квaртал Борово, който той обезателно нарича Бирово в текстовете си, Жлъч блести с неизменен, студен, режещ и остър социален реализъм в текстовете си. Пред белия лист Жлъчезар е безкомпромисен и нарича нещата с истинските им имена, без излишни заобикалки или подсладяване на действителността. Напротив, Жлъч ни я показва точно такава, каквато е – често сурова и враждебна.

Григовор

Ако следите родната сцена в последните години, няма как поне веднъж да не сте слушали парче на Лого5. Безспорно „логопедите“ са сред най-обичаните хип-хоп групи в България, а едната половината от дуото е Григовор. В началото на тази година той издаде първи солов албум в колаборация с бийтмейкъра Гена (So Called Crew), като албумът прави силно впечатление с проникновените, остроумни и на моменти покъртително остроумни лирики на Григовор. Определено артист, който знае как да демонстрира индивидуалност и оригиналност пред микрофона.

Явката ДЛГ

Чети Явката ДЛГ, разбирай Явката Дългия. Може би от времето на Ицо Хазарта (в неговия по-активен период) не сме имали друго МС, което да блести с толкова чисто и неподравено остроумие и ирония, що се отнася до текстовете. С времето варненецът натрупа огромна фенбаза, която очаква с нескрит интерес всеки следващ негов проект. Явката е човек, който не се взима насериозно и това личи от лириката му, но не си вадете грешни изводи – ДЛГ разполага с висок интелект и знае отлично как да изрази позицията си, дори когато говорим за по-социални и обществено-значими теми.

Боро Първи

Подобно на други хора в списъка, Боро Първи също е бил част от група, преди да стартира солова кариера. Или по-скоро – от дуо. Сигурно помните Чукито & Boreau – две свежи момчета от Варна, които радваха със забавни и хитри текстове. След време двамата се разделиха, а Boreau се превърна в Боро Първи – едно от най-актуалните имена в българския ъндърграунд хип-хоп в настоящия момент.

Секта

Секта започна да набира популярност с участието си във фрийстайл битки, преди да се стигне и до логичната следваща стъпка в развитието му – да влезе в студио и да започне да записва професионално. Днес Секта е част от семейството на Shadow Lab. – инди лейбъл, чиято основна мисия е да събира талантливи артисти, които правят музика най-вече заради самата музика. Истински популярен Секта стана с парчето „Леш“, което се превърна в истинска сензация, не и без провокативни лирики от типа на „… карам Venci Venc’ да ми играе бели денс в черен Мерцедес„.