Soundtrack.bg

10 брилянтни актьори, които все още нямат „Оскар“

Всеки един от тях може да се похвали със страхотна кариера, но не и с „Оскар“

Остават броени дни до 89-ата церемония за връчване на наградите „Оскар“, като за пореден път най-добрите в сферата на филмовото изкуство ще бъдат отличени за работата си през последната една година. Това е времето, в което всичко киномани затаяват дъх в очакване на най-престижната и важна церемония от света на киното.

Да получиш статуетка от Академията е възможно най-високата чест за всеки един актьор, като подобен момент определено ти гарантира и важно място в историята на филмовото изкуство. Спечелването на „Оскар“ те нарежда сред най-великите и успешни актьори на всички времена, като подобна чест е несравнима с нищо друго, що се отнася до индивидуалните призове и отличия в сферата.

Има обаче някои наистина брилянтни актьори, които, въпреки страхотния си талант и работа, все още не могат да достигнат до заветната статуетка. Ето и десетима от тях, като ние им пожелаваме възможно най-скоро да влязат в този елитен и изключително престижен клуб на носителите на „Оскар“:

Джони Деп

С времето Джони Деп утвърди себе си като един от най-универсалните актьори на Холивуд, що се отнася до уменията му да влиза в роли от всякакъв тип, при това – без да се затруднява особено. Виждали сме го да играе буквално всичко – от чудато създание като Едуард Ножиците, до Уили Уонка или капитан Джак Спароу. Все още обаче статуетката убягва на Деп, който все още търси „правилния“ филм, с който да я грабне. Бил е номиниран три пъти досега.

Брад Пит

Подобно на Джони Деп, Брад Пит е друг от големите любимци на съвременните киномани, който може да се похвали със забележителната способност да влиза в коренно различни роли. Не си правете грешни изводи, Брад Пит е много повече от просто едно „красиво лице“. Актьорският му талант е безспорен, като той може да се похвали с някои наистина забележителни роли в кариерата си до момента. Бил е номиниран три пъти за „Оскар“, но все още чака първата си статуетка.

Робърт Дауни Джуниър

Е, да – вероятно и той самият е наясно, че едва ли с ролите си на Железния човек би могъл да получи статуетка, макар и милионите за ангажиментите му към Marvel да са наистина много. Макар и в момента видимо да е на вълна супергерои, Робърт Дауни Джуниър остава един от най-уважаваните съвременни актьори на Холивуд, който все още чака правилния проект, за да грабне статуетката. Бил е номиниран, но без успех.

Харисън Форд

Харисън Форд също е име, което не се нуждае от представяне. Има зад гърба си емблематични роли, като най-популярните от тях са на Хан Соло в „Междузвездни войни“ и на търсача на съкровища Индиана Джоунс. Въпреки работата си с легендарни режисьори като Джордж Лукас и Стивън Спилбърг, „Оскар“-ът бяга на мистър Форд. Имал е една номинация до момента.

Том Круз

„Мисията невъзможна“ може и да не е филм, който би ти донесъл „Оскар“, но какво да кажем за „Последният самурай“, „Роден на четвърти юли“, „Топ гън“, „Джери Макгуайър“, „Рейнмен“ и т.н.? Том Круз определено може да се похвали със страхотна биография, както и с три номинации за статуетка. Все още обаче очаква първата. Пожелаваме му успех!

Едуард Нортън

Ако някога сте имали съмнения относно актьорските заложби на Едуард Нортън, което би било странна мисъл, достатъчно е да го видите във филми като „Боен клуб“, „25-ият час“ или „Американска История Х“, за да се уверите напълно в изключителните му възможности пред камера. Ед Нортън има две номинации от Академията до този момент, като той определено остава име, което очакваме да бъде намесено в борбата за статуетките в бъдеще.

Уил Смит

„Преследване на щастието“ и „Али“ носят номинации за „Оскар“ на Уил Смит, но в тези случаи някогашният хип-хоп изпълнител е победен в битката за статуетка. Към тези филми можем да добавим и страхотният „Седем души“, където Уил Смит отново демонстрира в най-пълна степен своя актьорски талант. Смяташе се, че той може да бъде номиниран и за един от последните си филми – „Сътресение“, но това не се случи.

Лиъм Нийсън

Британецът е име, което всеки в Холивуд уважава. Има една номинация от Академията до този момент, като битката за „Оскар“ продължава и при него. Една от силните му роли е в скорошния „Мълчание“ на великия Мартин Скорсезе. Определено добра посока, ако искаш да грабнеш статуетка.

Гари Олдман

Колкото и странно да звучи, брилянтен и изключително уважаван актьор като Гари Олдман има само една-единствена номинация от Академията до този момент – за шпионския трилър „Дама, поп, асо, шпионин“. Да, малко е парадоксално, но сме сигурни, че пред Гари Олдман ще има още шансове и занапред.

Бил Мъри

Определено име, добило едва ли не култов статут в Холивуд. За ролята си в „Изгубени в превода“ на София Копола получава номинация за „Оскар“ за най-добра мъжка роля. Може и да е познат главно с комедийния си талант, но не си правете грешни изводи – стига да се налага, Бил Мъри може да покаже и много повече от актьорския си талант.