Soundtrack.bg

Заради трите линии: adidas завежда дело срещу Puma

Германските гиганти в спортната екипировка adidas и Puma ще се съдят

Съперничеството между adidas и Puma датира още от самото създаване на двете компании, които водят началото си от двама братя, решили да поемат по различни пътища. Десетки години по-късно, adidas и Puma все още има какво да делят. Понякога дори и в съда.

adidas ще заведе дело срещу Puma, а причина за това са емблематичните за бранда три линии, които са негова запазена марка. А сега, поне според adidas, Puma са „посегнали“ на трите линии, използвайки ги в свой собствен дизайн.

Ябълката на раздора в този случай е модел футболни бутонки на Puma, при които компанията е изобразила четири линии отстрани на обувката. Нещо, което поне според adidas, е директен опит за копиране на емблематични „три линии“ на техния бранд.

Вижте въпросния модел на Puma и преценете сами за себе си, дали в случая adidas имат право да претендират за плагиатство:

В официално изявление по темата, от adidas споделят: „Употребата на четири диагонални линии от страна на Puma е отявлен опит от тяхна страна да спечелят от комерсиалния магнетизъм, който adidas успя да изгради със своите маркови три линии“.

„Puma е не само директен конкурент, но и споделя обща история с adidas. Поради това, Puma са отлично запознати с трите линии на adidas и всичко, което те символизират“, се казва още в изявлението.

Това не е и първи случай, в който двата германски бранда прибягват до услугите на съда. При един от последните им спорове, adidas опита да попречи на Puma да продава популярния си модел NRGY, при който adidas отново забелязаха „взаимстване“ от техните дизайни. Тогава обаче делото бе спечелен от Puma, след като германският съд не видя кражба в случая.

Adidas от своя страна не се ограничават единствено в съдебни битки с Puma, като наскоро немският бранд „подгони“ и автомобилната компания Tesla, която използва принципа на трите линии при брандирането на своя Model 3.

На този етап от Puma все още не са коментирали обвиненията към тях.