Soundtrack.bg

Сега е най-добрият момент да бъдете фрийленсър

Живеем в най-доброто време за всеки фрийленсър, твърдят от Forbes

Ако случайно обмисляте идеята да си изкарвате хляба като фрийленсър и да работите на свободна практика, то може да се каже, че сега е един чудесен момент за това, пише авторитетното издание Forbes в свой материал.

Според популярната медиа, търсенето на фрийленсъри сред работодателите продължава да се увеличава, като според направено проучване, цели 77% от анкетираните фрийленсъри са оценили възможностите пред тях като все по-апетитни.

Много хора все още живеят с убеждението, че пазарът на труда е пренаселен от специалисти на свободна практика, които не могат да си намерят ангажименти. Това обаче не е вярно. Проучванията показват, че търсенето на фрийленсъри сред работодателите не спира да нараства.

Според доклад на т.нар. Съюз на фрийленсърите, двойно повече работещи на свободна практика са забелязали повишаване на търсенето на техните услуги – 32% от анкетираните, срещу 15% от тях, които са отговори отрицателно на въпроса.

Забелязва се тенденция бизнесът да открива работни места за хора, които не са наемани на пълен работен ден. Иначе казано – създават се работни места, които могат да бъдат запълнени от фрийленсърите с ангажименти за определено време или мащаб на задачите. Ако доскоро за фрийленсърите е било проблем да си намерят достатъчно работа, за да бъдат доволни от приходите си, то сега нещата далеч не стоят така.

Много хора все още се страхуват да направят подобна стъпка в живота си, като водещ в случая е страхът от евентуален провал.

Тук обаче мнозина забравят нещо важно, а именно – не е нужно да напускате основната си работа, за да бъдете фрийленсър. Работата на свободна практика е „гъвкава“, което означава, че може да бъде свършена в удобно за вас време. Всичко зависи от правилното разпределяне на задачите и свободното време от ваша страна. Например няма никакъв проблем да останете на стандартната си работа тип „от 9 до 6“, а фрийленсърските си задачи да свършите вечер или през уикендите. Ако всичко се развие добре за вас, в даден момент ще натрупате достатъчно клиенти и ангажименти, за да превърнете допълнителната си работа в основна такава.

Проучванията показват, че все повече се забелязват промени в тенденциите по отношение на пазара на труда. Икономическите пейзажи се променят, а все по-малко хора могат да се чувстват сигурни за своите работни места. Бизнесът не спира да създава позиции, насочени към специалистите на свободна практика, като се елиминират все повече позиции от типа „на заплата“.

Именно поради това си струва да се замислите, дали бихте могли да пренасочите уменията и квалификацията си към работата на свободна практика. Търсенето на подобни кадри определено се увеличава, което и означава, че климатът е благоприятен за едно евентуално подобно решение от ваша страна.

Намирането на подобни ангажименти става все по-лесно с развитието на интернет и социалните мрежи. Вече съществуват специални онлайн платформи, чиято основна цел е именно намирането на работа за трудещите се на свободна практика. Специализирани социални мрежи като LinkedIn също спомагат за това, а дори и в ползвания от всички Facebook вече съществуват специални групи, които могат да ви помогнат да си намерите нова задача.

Какви да предимствата? Не са едно и две. За някои това е удоволствието да нямат шеф и да не отговарят пред никого. За други най-важното е удобството на дома и възможността да работиш от собственото си легло или мек диван. За трети път най-ценното в случая е гъвкавото работно време и липсата на фиксирано такова.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.