Soundtrack.bg

Човекът, заради когото избраха Тръмп – Джаред Къшнър

Той е едва на 35 години, притежава небостъргач в Ню Йорк и е успял да влезе под кожата на американския президент Доналд Тръмп дори повече от любимата му дъщеря Иванка. Това е Джаред Къшнър – зетят на Тръмп, съпругът на Иванка и най-довереният съветник на американския държавен глава.

Джаред Къшнър има поразително много общи неща с влиятелния си тъст и не е учудващо, че връзката между двамата е толкова силна. Къшнър е роден в семейство на евреи, оцелели от Холокоста, които се местят в САЩ през 1949 година. Баща му Чарлз Къшнър натрупва състояние от бизнес с недвижими имоти в Ню Джърси, който днес е наследен именно от Джаред. Младият Къшнър е отгледан като дълбоко религиозен, но статутът му на дете на богато семейство винаги е бил част от живота му. Твърди сe, че като ученик не бил особено силен, но го приели в Харвард, след като баща му направил дарение от 2,5 милиона долара. Негов състудент разказва, че никак не бил скромен и не пропускал да се похвали с това, че е богат.

Все пак, предприемачески дух и усет в бизнеса не му липсва и Джаред наследява империята на баща си като я превръща една от най-влиятелните компании на пазара в Ню Йорк. Едва на 25 години купува и свой собствен небостъргач, на няколко пресечки от Тръмп Тауър. Той плаща за сградата 1,8 милиона долара – най-високата цена за покупка на сграда в Ню Йорк по онова време.

Друга интересна инвестиция на Къшнър е покупката на в. New York Observer. Отношенията му с изданието остават противоречиви и до днес заради нескритото желание на младия милионер да се меси в политиката на вестника. Твърди се, че той изначално мрази пресата и журналистите, защото смята, че пресата в Ню Джърси е съсипала репутацията на баща му. Чарлз Къшнър прекарва две години в затвора между 2004 и 2006 година за незаконно финансиране на политици, данъчни и други измами. Покрай този случай Джаред е в конфликт и с губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, който през 2004 година осъжда баща му в ролята си на главен прокурор на щата. Кристи бе спряган за пост в администрацията на Тръмп, но по съвет на Джаред – изключен от списъците.

Джаред е отдавнашен любимец на Тръмп и съпруг на по-голямата му дъщеря Иванка, но звездата му изгрява през юни 2016 година по време на кандидат-президентската кампания. Няколко месеца преди изборите камапнията на Тръмп върви на зле, набирането на средства изостава много зад това на конкурентката Хилари Клинтън, а всички проучвания сочат загуба за милиардера. По онова време ръководител на кампанията е Кори Левандовски, а Къшнър е само помощник. По съвет на Джаред, Левандовски е уволнен, а зетят де факто поема работата по кампанията. Джаред Къшнър е човекът, който стои зад кампанията в социалните мрежи и в интернет. Той пише речи, организира събития, и по думите на негови колеги, ръководи цялата кампания. Наема армия от интернет гении от Силициевата долина, за да може да извърши успешна инвазия в социалните мрежи. Друга интересна придобивка в кампанията е наемането на секретен данъчен експерт, който се съгласява да не разкрива по никакъв начин, че работи за кампанията, в замяна на двоен хонорар. Твърди се, че изборът на Майк Пенс за вицепрезидент също е дело на Къшнър.

Къшнър и Тръмп си приличат и по това, че и двамата нямат никакъв опит в политиката. Но и двамата да решени да гледат на нея като на бизнес.

Двамата се различават по това, че Къшнър е спокоен, не обича да се показва пред камера и да е център на внимание.

Мария Андреева

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.