Soundtrack.bg

Бърпитата: семпъл, но брутален метод за влизане във форма

Искате да тренирате като специалните сили? Тази 20-минутна тренировка ще ви изцеди докрай. Запознайте се с бърпитата!

Напълно безспорно е, че едно от най-ненавижданите и мразени упражнения със собствено тегло са т.нар. бърпита. Цялата философия зад бърпитата не е кой знае какво – от позиция за лицева опора преминавате в позиция за скок, скачате високи, а след това повтаряте отново. И отново, и отново. И макар да ви звучи лесно за изпълнение, съвсем скоро ще се убедите, че бърпитата са истински кошмар и могат истински да ви изцедят. Но това означава, че работят, нали така?

Не се знае кой точно е измислил бърпитата като упражнение. Според някои легенди, те водят началото си от армията. Според други, те са измислени от затворник с името Бърпи, който се опитва всячески да използва максимално ефективно малкото пространство, с което разполага в килията си.

Някои твърдят, че бърпитата се използват широко сред перфектно тренираните войници от специалните сили, които поддържат отлична форма с това семпло, но адски ефективно упражнение.

Ако използвате правилно това упражнение, с времето ще повишите значително своята сила, издръжливост и експлозивност. Известно е, че например ММА бойците също имат навика да подобряват физическия си статут с бърпита. Доказателство за това е любовта към бърпитата на бившия боец от UFC и настоящ фитнес треньор Боби Максимус, който в следното видео прави нагледна демонстрация на т.нар. „затворнически бърпита“:

Боби Максимус съветва читателите на Men’s Health, че показаната във видеото бърпи тренировка трябва да се изпълнява с максимално стриктна форма и с адекватна бързина. Ето какво обяснява той:

„Застанете в един от ъглите на стаята. Направете 20 бърпита. Изтичайте до отсрещния ъгъл и направете 19. Насочете се към друг от ъглите и направете 18. И така повтаряте, докато не ви остане само едно бърпи. Почивайте само тогава, когато имате нужда“.

Според Максимус, всеки един, който може да завърши тази тренировка за около 15 минути, спокойно може да бъде изключително горд от себе си.

Ако не разполагате с отлична физическа подготовка, може би за вас би било твърде много да стартирате тази тренировка с 20 бърпита. Започнете с например 10 и постепенно увеличавайте бройката. Ако демонстрирате постоянство и не се откажете, а това често се случва с бърпитата, съвсем скоро ще забележите значително подобрение по отношение на формата си.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ПРОМОЦИИ ПРОЛЕТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.