Soundtrack.bg

Опаковка за 23 000 евро и още: за какво харчат богатите на Коледа

Яхти, коли, скъпи дрехи, бижута – всичко това са само част от редовните разходи на най-богатите хора, които ни удивяват всеки ден. Коледа, обаче, е моментът, в който въображението и портфейлите им наистина се развихрят. И може би от скука, или пък чисто демонстративно, дават луди пари за всевъзможни неща, някои от които трудно можем да наречем обосновани. Ето най-скъпите коледни подаръци, които британските богаташи са поръчали тази година.

Коледна вечеря за 30 000 евро

Звездният готвач Ричард Кориган, който е хранил и самата Елизабет Втора, е съгласен да работи на Коледа срещу съответната цена. Срещу 30 000 евро той предлага да готви в дома на клиентите си, като в цената не са включени продуктите. Самите продукти също никак не са евтини, защото Кориган не готви с какво да е.

Ресторантът му работи на Коледа само при специална поръчка. Цената за обяд на 12 гости е 35 000 евро.

Коледна украса за 60 000 евро

Когато парите са в изобилие, звездите предпочитат домът им да бъде украсен професионално и по възможност да не се занимават лично с това. Британската компания за коледна украса The Christmas Decorators е готова да угоди на всеки каприз срещу съответната цена. Между 30 000 и 60 000 евро ще струва украсата на голямо имение, а цената зависи от бюджета и желанията на клиента. За 60 000 евро цялата къща може да заприлича на Северния полюс. А най-екзотичното изискване, което са получавали, е било за живи пингвини.

Един от клиентите им е британската тв звезда Шарън Озбърн. От компанията трябвало да украсят дългата 400 метра алея до входа на дома й, която е обградена от 20-метрови дървета. Украса имало на всяко дърво, а двама декоратори украсявали 5 дни. Цената – 45 000 евро.

От The Christmas Decorators коментират, че някои от собствениците на домовете, които украсяват, изобщо не се появяват в имотите си. Те прекарвали Коледа на яхтите си, а къщите наблюдавали през уеб камерите.

Опаковка за 23 000 евро

Подаръците са безумно скъпи, но опаковките им не отстъпват, когато става въпрос за много пари и лукс. Арона Хан е консултант по опаковане на подаръци и предлага услугите си на марки като Selfridges, Dior и Sotheby’s. Опаковките й струват до 23 000 евро заради материалите и украшенията по тях. Често присъстват скъпоценни камъни или пък златна хартия. Един богат клиент веднъж изпратил лимузина да я вземе от Ню Йорк, да я закара до дома му във Филаделфия, за да опакова всички подаръци, и да я върне обратно.

Предколеден календар за 12 000 евро

Календар, който отброява дните до Коледа, е интересен и забавен подарък. Луксозната му версия може да включва какви ли не глезотии, с които богатите да отброяват дните. Един от поръчаните тази година струва 12 000 евро и включва бутилки луксозно уиски – по едно за всеки от дните до празника.

Мария Андреева