Soundtrack.bg

Били Айдъл или лошото момче на пънк рок-а

Били Айдъл навърши 61 години, а ние се замислихме, колко бързо минава времето!

Честит 61-и рожден ден, Уилям Майкъл Албърт Броуд. Или може би трябваше да кажем Били Айдъл?

На днешната дата преди 61 години е родена една от големите легенди на световната пънк рок музика – Били Айдъл. Неговата бляскава кариера стартира през втората половина на 70-те години на миналия век, когато той е китарист в пънк бандата Chelsea. Скоро обаче Били напуска групата и заедно с друг от членовете й – Тони Джеймс, стартират заедно проекта Generation X. Проектът се оказва успешен, като групата се радва на солиден успех на територията на Великобритания, издавайки три студийни албума, преди да се разпадне.

През 1981 Били Айдъл поглежда отвъд Океана и се мести в Ню Йорк, с основната мисъл да стартира соло кариера. Неговият дебютен соло албум носи собственото му име – Billy Idol, а със сингли като „Dancing with Myself“ и „White Wedding“, някогашният пънкар се превръща в една от големите звезди на новосформирания музикален канал MTV.

Вторият албум на Били Айдъл носи името Rebel Yell, като достатъчно доказателство за успеха му е, че той става двойно платинен. До 1993 година Били Айдъл издава още три солови проекта – Whiplash Smile, Charmed Life и Cyberpunk, преди да последва 12-годишна пауза до 2005 година. Тогава Били Айдъл подарява на феновете си своя шести албум – Devil’s Playground, като той е последван от още два проекта – Happy Holidays от 2006 и Kings & Queens of the Underground от 2014.

epa04492769 British singer Billy Idol performs on stage during his concert in the Heineken Music Hall in Amsterdam, The Netherlands, 16 November 2014. EPA/Paul Bergen

Любопитна е и историята за произхода на самия псевдоним на Били Айдъл. Решението му да се кръсти така, колкото и да е странно, е инспирирано от една от неговите учителки в училище. Едва ли ще ви изненада факта, че малкият Уилям не е бил сред най-съвестните и ученолюбиви ученици в своя клас. Именно поради липсата на особено старание от негова страна в клас, една от неговите учителки го определя като „idle“ – „мързелив“. А години по-късно, „idle“ се превръща в „idol“, за да получим и Billy Idol.

През 2014 година той дава интервю пред BBC, в което споделя, че първоначалното му желание е било да се кръсти Billy Idle, но се е отказал от идеята заради Eric Idle от Monty Python.

„Предполагам, че винаги съм чувствал, че се намирам точно там, където трябва“, споделя Били в друго от своите интервюта, добавяйки, че винаги е имал усещане за нещо мистично около себе си. Нещо, което вероятно е направлявало съдбата му. „Имам ирландски корени, поради което винаги съм имал лека вяра в мистичното. Не че има Бог или нещо такова, но по-скоро усещането, че има определена причина, поради която си на тази земя. Наистина не зная нищо повече от това, но може и да е просто моето въображение, което иска да ме накара да се чувствам окей“.

80-те години на миналия век са времето, в което Били Айдъл се отдава до най-голяма степен на жаждата за живот, материализирайки в най-пълна степен клишето за тогавашната рок звезда. Наркотици, безразборен секс и партита до сутринта – Били Айдъл граби от живота с пълни шепи, без да се притеснява от последствията. Едно истинско дете на 80-те.

След като завършва своя трети студиен албум Whiplash Smile през 1986 година, Били взима решение да остави зад себе си изкушенията на Ню Йорк и да се премести в Лос Анджелис. По това време той живее с Пери Листър, която дори го дарява със син – Уилем Улф. Скоро обаче става ясно, че репутацията на Били Айдъл на секс маниак не е никак преувеличена, като само година по-късно той вече има дете и от друга жена – Линда Матис.

epa04492771 British singer Billy Idol performs on stage during his concert in the Heineken Music Hall in Amsterdam, The Netherlands, 16 November 2014. EPA/Paul Bergen

Самият той признава, че изневерите му са били нищо по-различно от средство за забавление, особено в дните, когато Били и музикантите му са пътували по турнета. Типично, но и очаквано.

„Прекарвахме дълго време на пътя. Турнето Rebel Yell продължи десет месеца, а това е доста. Ти се намираш посредата на нищото, като в онези дни нямаше компютри или кабелна телевизия. Трябваше да измисляш начини, по които да се забавляваш. Разбира се, използвахме фенките за целта. Обичах Perri, но нямаше как да не го правя. Сега съм много различен. Имам приятелка, която обичам и не желая да бъда с никого друг, но с нея“.

През 1990 година Били Айдъл преживява тежък инцидент, който за малко не го оставя без един крак. Скоро след като завършва своя четвърти албум Charmed Life, Айдъл претърпява сериозна катастрофа със своя Harley Davidson. Дори и в тази ситуация обаче, Били показва, че е луда глава. Едва възстановен от катастрофата, той тръгва на турне, за да представи новия си албум.

На следващата година Били Айдъл за малко не получава шанса да участва в един от най-касовите екшъни в цялата история на киното – „Терминатор 2: Денят на Страшния съд“ на легендарния режисьор Джеймс Камерън. Камерън избира именно Айдъл за ролята на зловещата машина T-1000, която трябва да стъжни живота на Арнолд Шварценегер. Рок музикантът обаче се разминава с ролята, след като става ясно, че заради нараняванията си от тежката катастрофа, той не е в състояние да спринтира. А сцени със спринтиращ Т-1000 във филма определено не липсват.

epa04263519 British musician Billy Idol performs on stage at the Zitadelle Spandau in Berlin, Germany, 17 June 2014. The punk rock veteran is on a world tour 2014/15 and will release a new album in October. EPA/PAUL ZINKEN

1994 година се оказва от огромна важност в живота на Били Айдъл. Той на два пъти се разминава със смъртта, злоупотребявайки с наркотиците и взимайки свръхдоза. Осъзнавайки, че следващият път може да е фатален, Били решава, че е крайно време да вземе живота си в ръце. Пънк рок легендата предприема стъпки, за да се изчисти от дрогата, след повече от десетилетие на живот, достоен за не една, а няколко биографични книги.

„Наркотиците никога не са спирали да ме привличат. В един момент обаче трябваше да се замисля, как точно искам да свърша. Дали исках да умра, да полудея или може би да вляза в затвора? Трябваше да постигна мир със себе си и да оставя всичко това зад гърба си“.

Година преди да навърши 60 години, Били Айдъл разкри, че не се страхува от старостта. Дори напротив.

„Надявам се, че на подобна възраст ще мога да приема някои неща за себе си и да се помиря с вътрешното си „аз“. По определен начин, аз съм късметлия. Имам чудесно минало в музиката, а истината е, че в момента дори не трябваше да съм жив. Всичко това е наистина вълнуващо“.