Soundtrack.bg

Започва Коледният фестивал в софийската опера

Любителите на операта ще имат възможност да се запознаят на живо с известни диригенти по време на тазгодишната Нощ на театрите в София на 19 ноември в софийската опера.

В Софийската опера и балет събитието ще е своеобразна Нощ на диригентите, а посетителите ще имат възможност да се срещнат с диригента на „Силата на съдбата“ Франческо Роза и с режисьора на постановката Пиер Франческо Маестрини. Зрителите ще могат да присъстват още на репетицията за предстоящата на 25 ноември премиера. Уъркшоп-пърформанс за тайните на диригентското изкуство ще изнесе Маестро Жорж Димитров след края на спектакъла на „Вълшебната флейта“ от Моцарт от 11.00 ч. Уъркшоп за диригентското майсторство с Маестро Григор Паликаров ще се състои от 14.00 ч.

Софийската опера ще даде възможност на посетителите си да влязат зад кулисите, да разгледат няколко фотоизложби и да присъстват на демонстрации на гримове и костюми. Те ще станат свидетели и на разказ за новия роял „Стейнуей“, който Софийската опера е получила като дарение от певеца Димитър Михов.

След 16.00 ч. събитията ще са в Сити Марк арт Център, където ще има три прожекции. Първата е на филма „Руслан Райчев“ за големия български диригент с автор неговият син Петър Райчев. От 17.30 ч. е предвидена прожекцията на „Път в годините“, за живота на известния наш диригент Борислав Иванов. От 19.00 ч. е прожекцията на „Италианката в Алжир“ – един спектакългостуване на Софийската опера в Болшой театър в Москва през 1981 г.

Изненади за Коледа

В рамките на Рождественския фестивал Софийската опера и балет ще зарадва почитателите си с нови заглавия и ексклузивни изпълнения на световни класики.

На 18 ноември по случай 260 г. от рождението на Моцарт ще има гала концерт със специалното участие на световноизвестния кларинетист Джампиеро Собрино (Италия).

Премиерното представление „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди ще се играе на 25, 26, 27, 29 и 30 ноември. Творбата ще бъде представена само на тези дати през сезона, след София постановката, с декора и костюмите, ще отпътуват за Израел.

На 4 декември за първи път в България ще бъде изпълнена кантатата „Безсмъртният Шекспир“ от Добринка Табакова. Събитието е посветено на 400 г. от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

Представления за деца

Нови представления са предвидени и за най-малките почитатели на оперното изкуство. На 17 декември е премиерата на творбата на Джан Карло Меноти „Амал и нощните посетители“.
Разказът за тримата влъхви, тръгнали към Витлеем да поднесат своите дарове на новородения младенец, престоят им в къщата на бедния Амал и чудото, което се случва, е най-популярното детско музикално коледно заглавие за последните 50 години.

Допълнително коледно настроение ще внесе Приказен бал – Коледен концерт за деца с участието на балетната школа Маша Илиева на 19 декември от 19.00 ч. и балетната класика „Жизел“ от Адолф Адам на 10 декември от 19.00 ч.

Традиционният новогодишен концерт ще е на 30 и 31 декември.

Текст: Мария Андреева